Habit baru

Baru-baru ni Fateh suka menari. Pantang dengar lagu, dia akan mula goyang2kan badan dan tangan dia. kadang2 dia cucuk cari dalam telinga sambil menari. Fesyen apa tah… heheh.

Dasar budak kecik

Kdg2 kami sengaja tanya soalan yg sama dua kali pada Fateh, tetapi diterbalikkan. Saja nak tgk respons Fateh. Contoh:

‘Fateh, nak mama ke papa?’. Dia jwb: ‘Papa’.

‘Fateh, nak papa ke mama?. Dia jwb: ‘Mama’.

Hehehe. memang dasar budak kecik, ambil perkataan hujung je.

Buat ayat

Skrg Fateh dah pandai cantum2kan words utk buat ayat simple, contoh, ‘Papa, ngok!’ yg bermaksud, ‘Papa, tengok!’

‘Jom, lik’ maksudnya ‘Jom, masuk bilik’.

Dah boleh diharap.

Perkara yg membuat mama excited adalah, Fateh dah boleh diharap ambilkan barang. Contoh mama suruh ambilkan botol, dia akan cari botol, tinjau sana sini, bawah sofa, bawah rak tv, bawah meja papa, untuk cari botol susu yg dia suka campak2. Lepas tu Fateh akan bawa botol tu kasi pada mama di dapur. Senang la mama lepas ni, boleh mengarah2.. heheh.

Rajin buat sepah dan sapu sendiri

Sapu lantai ye sayang

Oh ya, Semasa mama berhenti kerja, banyak kerajinan dan bakat baru yg Fateh tunjukkan. Disebabkan Fateh suka makan biskut, kadang-kadang dia sengaja pecah2kan biskut atas lantai, kemudian berlari-lari ke dapur. Mama ingatkan Fateh nak buat apa, rupanya ambil penyapu untuk sapu serbuk2 biskut tadi. Mama cuba nak tolong, tapi Fateh marah dan rebut penyapu tu. Hehehe. Gembira betul mama. Ringan tulang anak mama ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: